Violet de Provence ger fina vinröda/purpurfärgade kronärtskockor som man kan odla både för den delikata smaken eller för att pryda sin plats i trädgården. Ett annat alternativ är att låta knoppen slå ut till en jätteblomma och använda i ett arrangemang. Den kan övervintra vid gynnsamma väderförhållande.
En viktig del i plantstadiet är vernalisering i 10 dagar innan utplantering, placera plantorna i temperatur mellan 7-10 grader. Plantera därefter ut på friland. Detta främjar bildandet av blomknoppar. Kronärtskockan passar på en skyddad och varm plats. Vill ha god tillgång på näring och vatten annars blir skockorna små och skrumpna och plantan angrips lätt av löss. Den är rostkänslig, så plantera inte ut för tidigt och avhärda plantorna. Marktäck gärna, då plantan kan ha svårt att konkurrera med ogräset i början. Det är de outslagna blomknopparna på tistelväxten som skördas, en riktig delikatess.